Hoppa till huvudinnehåll

Tävlingshästens utfodring

En lyckad prestation kräver arbete, rätt träning och noggranna förberedelser.  Hästens utfodring har sin egen del i framgången. Man kan kanske inte utfodra sig till en vinst, men möjligheterna att vinna växer, när hästen mår bra och tarmsystemet fungerar.

Hästens grundfoder är alltid grovfoder/hö. Hästen behöver äta tillräckligt mycket hö varje dag, för att dess matsmältningssystem ska fungera och för att den ska må bra.

För att tarmsystemet ska må bra, behöver en häst få minst 1,5 kg grovfoder i torrsubstans / 100 kg levande vikt. En häst på 500 kg levande vikt behöver således minst 7,5 kg torrsubstans grovfoder per dag. Hur mycket grovfoder behöver en häst på 500 kg då för att motsvara behovet på 7,5 kg torrsubstans?
-Ensilage (ts 40 %): 19 kg  
-Hösilage (ts 60 %): 12,5 kg   
-Torrt hö (ts 83 %): 9 kg

En hårt arbetande häst behöver ett grovfoder med högt näringsinnehåll. Höanalysen berättar vad som behöver kompletteras. Oftast behöver grovfodret kompletteras med kraftfoder, så att hästen ska få tillräckligt med energi. Den första bristen i tävlingshästens utfodring är oftast energi och sedan protein.

Speedex Complete är ett havrefritt foder, som används mycket i utfodringen av tävlingshästar. Om man vill använda ett havrebaserat foder, så är Speedex Grow ett annat alternativ.
Speedex Complete och Grow innehåller båda 12,0 MJ / kg torrsubstans.
Speedex Complete och Grow kan båda fungera som hästens enda kraftfoder.

Speedex Royal är mera som ett halvkoncentrat och det kan också kallas för energikompletteringsfoder. Det ges tillsammans med havre eller med annat kraftfoder. Ibland kan det också fungera som hästens enda kraftfoderkälla. Speedex Royal innehåller 12,7 MJ / kg torrsubstans.

Speedex-foder är ett utmärkt alternativ som kraftfoder till tävlingshästar, eftersom de har sammansatts med tanke på god tarmhälsa.  Mängden stärkelse är måttlig, då även växtolja och fiberhaltiga råvaror bidrar till energiinnehållet. Yea-Sacc®-jäst, som påverkar fodersmältningen och näringsämnenas tillgänglighet, har tillsatts i fodren. Yea-Sacc® har dokumenterad effekt på fibersmältningen och mikrobverksamheten i tjocktarmen.  Då både grovfodret och kraftfodret utnyttjas fullt ut kan kraftfodergivorna hållas rimliga även vid hårt arbete.

Det är alltid viktigt att tävlingshästen dricker tillräckligt. Tävlingshästen återhämtar sig snabbare och bättre när den dricker bra efter träning eller prestation. Ibland kan det vara svårt att få hästen att dricka. Då kan Speedex Mash fungera som hjälp! Vi vet alla att en god saft oftast smakar bättre än bara vatten.

Speedex Mash -fodret är i mjölform, så det blandad bra och snabbt med vatten. Det innehåller mycket fiber och lite stärkelse och socker. Foderblandningen har tillsatts endast salt och lite kalcium för att balansera fosforinnehållet. Därför kan Speedex Mash ges utan att mineralbalansen i utfodringen påverkas.

tävlingshäst

 

Läs mera

Utfodring av dräktiga ston och föl

-Det kommande fölets hälsa och tillväxt kan påverkas redan genom stoets utfodring. En bra mineralutfodring och grovfoder är alltid utfodringens grund. Mineraler är små nödvändiga byggklossar i många

Hästar och magsår

Idag pratar vi ganska ofta om magsår hos hästar, magsår syftar på sår som uppstår i magsäcken. Om man misstänker att hästen har magsår, då kan det vara bra att gå igenom alla rutiner som hör till dess

Mögeltoxiner

• Vad är mögeltoxiner? • Vad orsakar de? • Vad till hjälp? Mögeltoxiner/mykotoxiner/mögelgifter är osynliga, smaklösa och luktfria gifter som har bildats i mögeltillväxt. Mögeltoxiner får sin början

Foderteknologier för hästens bästa

Hästar utsätts för olika påfrestningar som kan försvaga deras motståndskraft. Nuförtiden fäster man allt mera uppmärksamhet vid hur man genom utfodring kan upprätthålla ett starkt immunförsvar

Mera info om fodret Speedex No Grain

I slutet av förra året lanserades det nya fodret Speedex No Grain och det har snabbt blivit väldigt populärt! Speedex No Grain är ett spannmålsfritt kompletteringsfoder med lågt stärkelse- och