Hoppa till huvudinnehåll

FAQ

Ofta ställda frågor (frequently asked questions) hittar ni svaren på här nedan.

Jag har ett växande föl. Kan jag ge Speedex åt fölet?

Speedex är lämpligt för hästar i alla åldrar. Du kan ge Speedex men kom i håg att följa allmänna regler gällande fölutfodring (långsam invänjning, givor som är anpassade till fölets tillväxthastighet, osv.).

Kan man ge Speedex åt ett dräktigt sto, och i så fall skall man öka på dosen?

Ett dräktigt sto har ökat energi- och proteinbehov under de tre sista dräktighetsmånaderna. Speedex är lämpliga för att täckabehovet av alla viktiga näringsämnen under hela dräktighetsperioden. Kom i håg att justera kraftfodergivan enligt stoets behov. Speciellt stort är näringsbehovet efter fölningen då mjölkproduktionen kommer igång.

Kan en häst vara allergisk mot något innehåll i Speedex?

Allergier kan vara väldigt individuella. Alla i Speedex ingående råvaror är sådana som traditionellt alltid används i hästutfodring.

Speedex-foder innehåller inte alfalfa. Speedex-foder innehåller grönmjöl, som är gjort av gräs. Grönmjöl eller hömjöl är torkat, malt och pelleterat gräs. Det innehåller rikligt med fiber och ger fodret smaklighet.

Speedex No Grain är ett spannmålsfritt kompletteringsfoder och lämpar sig för hästar på foderstat där man vill begränsa mängden spannmål, t.ex. på grund av allergi.

Skall man ge fodret torrt eller med vatten?

Speedex Mash blandas alltid med vatten.

Vi rekommenderar att man blandar Speedex Easy och Speedex No Grain med vatten innan utfodring om hästen har en tendens att äta sitt kraftfoder snabbt/glupskt. De här fodren innehåller mycket fiber och är ganska ”torra” i sin konsistens.

Hur använder jag Speedex foder tillsammans med min egen havre?

Det finns olika alternativ:

  1. Hö + havre + Speedex Mineral är lämpligt för hästar i lätt arbete
  2. 50 % havre + 50 % Speedex Royal ger en optimal kraftfoderblandning. Den dagliga givan beror på hur hårt hästen arbetar. Naturligtvis skall din häst ha hö som basfoder.
  3. Vid sidan av havren kan du ge Speedex Complete men då kan du behöva komplettera med extra mineraler i form av Speedex Mineral.
Var kan jag köpa Speedex?

Speedex hästfoder finns till försäljning vid alla Puuilo -varuhus, vid välutrustade Lantmännen Agro -butiker, vid Feedex i Kållby och via webshoppen Speedex Shop.

Finns det något i Speedex som kan ge utslag i dopingtest?

Speedex-foder innehåller inte doping-klassificerade råvaror.

Kan man pausa med Speedex under sommarbetet?

Ja det kan man om betet är bra. Hästen behöver få mineraler även under betesgången, så ge den 200 g (3 dl) Speedex Mineral per dag.

Finns det ”bäst före” –datum på fodret?

Ja. Datumet finns på säcken.

Passar fodret till hästar som inte tävlar?

Ja. Alla hästar har i grunden behov av samma näringsämnen, som alla ingår i Speedex.  Speedex innehåller också teknologier anpassade för sporthästarnas specialbehov, men de är nyttiga även för hobbyhästen. Det viktiga är att anpassa mängden foder till det arbete hästen utför.