Hyppää pääsisältöön

Kilpahevosen ruokinta

Hyvät urheilusuoritukset perustuvat oikeaan harjoitteluun, hyvään valmentautumiseen ja huolelliseen valmistautumiseen.  Hevosen ruokinnalla on osansa onnistumiseen. Saattaa olla, että voittoa ei saavuteta ruokkimalla, mutta mahdollisuudet voittoon kasvavat, kun hevonen voi hyvin ja suolisto toimii.

Hevosen perusrehu on aina karkearehu/heinä. Hevosen pitää syödä riittävän paljon heinää päivässä, että sen suolisto toimii ja sen yleiskunto on kunnossa.
Suolistoterveyden kannalta vähimmäismääränä pidetään 1,5 kg karkearehun kuiva-ainetta / 100 kg hevosen elopainoa. 500 kg painavan hevosen minimitarve on 7,5 kg kuiva-ainetta karkearehua päivässä. Kuinka paljon karkearehun tuorepainoa tarvitaan silloin päivässä vastaamaan 500 kg hevosen 7,5 kg kuiva-aine tarvetta?
-Säilörehu (ka 40 %): 19 kg    
-Säilöheinä (ka 60 %): 12,5 kg    
-Kuiva heinä (ka 83 %): 9 kg

Kovaa työtä tekevän hevosen karkearehun on oltava ravitsemukselliselta arvoltaan hyvää.  Heinäanalyysi kertoo, mitä pitää täydentää. Usein heinää pitää täydentää väkirehulla, jotta hevonen saa tarvittavan määrän energiaa. Usein ensimmäinen puute kilpahevosen ruokinnassa on juuri energia ja sen jälkeen valkuainen.

Speedex Complete on kauraton rehu, jota käytetään paljon kilpahevosen ruokinnassa. Jos halutaan käyttää kaurapohjaista rehua, Speedex Grow on toinen vaihtoehto.
Speedex Complete ja Grow sisältävät molemmat 12,0 MJ / kg kuiva-ainetta.
Speedex Complete tai Grow voivat toimia hevosen ainoana väkirehuna.

Speedex Royal on enemmän kuin puolitiiviste ja sitä voidaan kutsua myös energiatäydennysrehuksi. Sitä annetaan kauran tai muun väkirehun kanssa tai joskus myös sellaisenaan. Speedex Royal sisältää 12,7 MJ / kg kuiva-ainetta.

Speedex-rehut ovat hyvä vaihtoehto kilpahevosen väkirehuksi.  Niiden koostumuksessa on otettu huomioon hevosen suolistoterveys. Tärkkelyksen määrä on kohtuullinen, sillä energiaa tulee myös kuitupitoisista rehuaineista sekä rasvasta. Rehuihin lisätty Yea-Sacc®-hiiva vaikuttaa rehun sulatukseen ja ravintoaineiden saantiin. Yea-Sacc®in on osoitettu tehostavan kuidun sulavuutta ja tasapainottavan paksu- ja umpisuolen mikrobitoimintaa hevosilla.  Se edesauttaa sekä karkearehun että väkirehun hyödyntämistä. Näin voidaan kovaakin työtä tekevien hevosten väkirehumäärät pitää kohtuullisina.

On aina tärkeää, että kilpahevonen juo riittävästi. Kilpahevonen palautuu nopeammin ja paremmin, jos se juo hyvin valmennuksen tai suorituksen jälkeen. Joskus voi olla vähän haasteellista saada hevonen juomaan. Tässä Speedex Mash voi toimia apuna! Tiedämme kaikki, että mehu maistuu yleensä paremmalta kuin puhdas vesi.

Speedex Mash on jauhemuodossa oleva rehu, eli se sekoittuu hyvin ja nopeasti veteen. Se sisältää paljon kuitua ja vähän tärkkelystä ja sokeria. Se ei sisällä muita kivennäisiä kuin suolaa ja vähän kalsiumia fosforipitoisuuden tasapainottamiseksi. Tämän vuoksi Speedex Mash ei häiritse kivennäistasapainoa muussa ruokinnassa.

kilpahevoset

 

Lue lisää

Pippi & Speedex Flex&Go

Kouluratsastaja Sophia Backlund-Malakouti kertoo kokemuksistaan Speedex Flex&Go -tuotteesta. "Pippi alkoi syödä Speedex Flex&Go -tuotetta joulukuun 2023 lopussa ja jo kuukauden jälkeen huomasin ison

Tamman ja varsan ruokinta

-Tulevan varsan terveyteen ja kasvuun voidaan vaikuttaa jo tamman ruokinnan kautta. Hyvä kivennäisruokinta on heinän lisäksi aina ruokinnan pohja. Kivennäiset ovat pieniä välttämättömiä

Hevoset ja mahahaava

Nykyään puhutaan aika usein hevosten mahahaavasta ja mahahaavalla tarkoitetaan tällöin mahalaukussa esiintyviä haavaumia. Jos epäillään, että hevosella on mahahaavaa, on hyvä käydä kaikki hevosen

Hometoksiinit

• Mitä hometoksiinit ovat? • Mitä ne tekevät? • Mitä avuksi? Hometoksiinit /mykotoksiinit/ homemyrkyt ovat näkymättömiä, mauttomia ja hajuttomia homekasvustossa muodostuneita myrkkyjä. Hometoksiineja

Rehuteknologiat hevosen parhaaksi

Hevoset ovat alttiina erilaisille rasituksille, jotka voivat heikentää niiden vastustuskykyä. Nykyään kiinnitämme entistä enemmän huomiota vastustuskyvyn ylläpitämiseen ruokinnallisin keinoin. Speedex