Hyppää pääsisältöön

Urheiluhevonen

Hyvät urheilusuoritukset perustuvat oikeaan harjotteluun, hyvään valmentautumiseen ja huolelliseen valmistautumiseen.  Hevosen ruokinnalla on osansa onnistumiseen. Saattaa olla, että  voittoa ei saavuteta ruokkimalla, mutta  mahdollisuudet voittoon voidaan pilata ruokintavirheillä.  Kannattaa siis tarkistaa kilpahevosen ruokinta ja rehustus kilpailukautta ajatellen.
Lihavuuskunto tulee olla urheiluhevosellakin kohdallaan.  Liika läski rasittaa luita, niveliä ja jänteitä. Vastaavasti taas liian laihalla hevosella ei ole kovassa työssä tarvittavia energiavarastoja.  Siksi hevosen energiansaanti on säädettävä sopivaksi.

Hevosen ruoansulatusjärjestelmästä johtuen sopivin energianlähde on ruoho sen eri muodoissa – heinä, säilörehu  jne.  Suolistoterveyden kannalta vähimmäismääränä pidetään 1 % hevosen elopainosta.  HUOM! Tässä tarkoitetaan korsirehun kuiva-ainetta, ei tuorepainoa.  Säilörehua, jonka kuiva-ainepitoisuus on 40 % tarvitaan 15 kg jotta saadaan 6 kg kuiva-ainetta, mikä vastaa 600 kg painavan hevosen minimitarvetta.

Kovaa työtä tekevän hevosen korsirehun on oltava ravitsemukselliselta arvoltaan hyvää.  Silti sitä joudutaan usein täydentämään väkirehulla, jotta hevonen saa tarvittavan määrän energiaa, niin ettei se laihdu.  Hevosten väkirehuina käytetään ensisijaisesti erilaisia viljoja kuten kauraa, ohraa tai maissia. Koska Suomessa pystytään viljelemään kauraa, on se ollut hevosten perinteinen viljaväkirehu. Viljojen energia tulee tärkkelyksestä ja muista hiilihydraateista. Hevonen pystyy niitä käyttämään, mutta ylisuuria annoksia tulee välttää. Suurina määrinä tärkkelys saattaa sekoittaa paksu- ja umpisuolen mikrobitoiminnan.
Erään arvion mukaan 40–90 % urheiluhevosista kärsii vatsahaavasta. Oireita ovat puuttuva ruokahalu, vatsakivut syönnin jälkeen ja mitä todennäköisimmin heikentynyt suorituskyky.  Keinot, joilla parantaa tilannetta ovat perinteiset: ruoki vähän kerrallaan, mutta usein, tarjoa riittävästi korsirehua. Korsirehun tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa.  Se vaikuttaa ratkaisevasti sekä hevosen mielen että ruumiin terveyteen.

Speedex rehut ovat hyvä vaihtoehto urheiluhevosen väkirehuksi.  Niiden koostumuksessa on otettu huomioon hevosen suolistoterveys. Tärkkelyksen määrä on kohtuullinen, sillä energiaa tulee myös kuitupitoisista rehuaineista sekä rasvasta.  Rehuihin lisätty Yea-Sacc® hiiva vaikuttaa rehun sulatukseen ja ravintoaineiden saantiin.  Yea-Sacc®in on osoitettu tehostavan kuidun sulavuutta ja tasapainottavan paksu- ja umpisuolen mikrobitoimintaa hevosilla.  Se edesauttaa sekä korsirehun että väkirehun hyödyntämistä. Näin voidaan kovaakin työtä tekevien hevosten väkirehumäärät pitää kohtuullisina.