Hyppää pääsisältöön

Tamman ja varsan ruokinta

-Tulevan varsan terveyteen ja kasvuun voidaan vaikuttaa jo tamman ruokinnan kautta.

Hyvä kivennäisruokinta on heinän lisäksi aina ruokinnan pohja. Kivennäiset ovat pieniä välttämättömiä rakennusaineita monissa prosesseissa. Siksi ne ovat tärkeitä kaikille hevosille ja erityisesti siitostammoille ja nuorille kasvaville varsoille.

Speedex Mineral on maittava kivennäisrehu pellettimuodossa, 25 kg säkissä!

Speedex -rehut sisältävät hivenaineet sinkin, kuparin ja mangaanin orgaanisessa Bioplex-kelaattimuodossa sekä orgaanista seleeniä Sel-Plexiä. Orgaaniset hivenaineet imeytyvät paremmin, ne varastoituvat elimistöön ja näin hevonen voi helposti käyttää niitä hyväkseen!

Hyvä heinä on aina kantavan tamman perusrehu. Heinäanalyysi kertoo mitä tulee täydentää. Sikiön kehitys on voimakkainta kolmen viimeisen tiineyskuukauden aikana. Tällöin tamman energian, valkuaisen sekä kivennäisten saannin on oltava riittävä.

Imetyskaudella tamman ravinnontarve on samaa tasoa kuin kovassa treenissä olevan hevosen.  Riittävästä vedensaannista on muistettava pitää huolta.  Maidontuotanto on korkeimmillaan noin 2 kk varsomisesta.  Maidon tuotanto vähenee luonnostaan hiljalleen, vastaten noin 1/3 varsan ravinnontarpeesta 6 kk iässä.  Tamman ruokintaa on alennettava samassa suhteessa, jotta se ei pääse lihomaan.

Yleisimmät ruokintavirheet ovat yliruokinta tiineyden alussa ja aliruokinta imetyskaudella. Tamman tulisi pysyä koko tiineysajan hyväkuntoisena, lihomatta tai laihtumatta.

Varsa vuorostaan ryhtyy jo varhain uteliaisuuttaan syömään emänsä rehuja.  Totuttamalla varsa aikuiselämänsä rehuihin saadaan vieroitus sujumaan ongelmitta.  Varsojen ruokinnassa tärkeintä on pitää kasvu ja kehitys tasaisina. Liiallinen lihominen tai hidastunut kehitys heikolla ruokinnalla aiheuttavat yhtä lailla ongelmia.

Speedex Complete on kauraton ja kuiturikas rehu, joka sopii myös siitostammoille ja nuorille kasvaville varsoille.

Speedex Future on valkuaistäydennysrehu, joka sisältää 250 g sulavaa raakavalkuaista kilossa, eli pienellä annostuksella saadaan paljon valkuaista.

Speedex-rehut sisältävät monta rehuteknologiaa hevosen hyvinvointia varten!

Speedex-rehut sisältävät Bio-Mosia.

Bio-Mos on hiivasta saatu luonnollinen rehuaine. Se estää haitallisten bakteerien kiinnittymisen suolistoon, jolloin hyvät bakteerit, jotka suojaavat suolistoa, saavat paremman mahdollisuuden toimiakseen. Samalla vahvistetaan hevosen vastustuskykyä, koska suolisto on elimistön puolustusjärjestelmän olennainen osa.

 

 

Lue lisää

Hevoset ja mahahaava

Nykyään puhutaan aika usein hevosten mahahaavasta ja mahahaavalla tarkoitetaan tällöin mahalaukussa esiintyviä haavaumia. Jos epäillään, että hevosella on mahahaavaa, on hyvä käydä kaikki hevosen

Hometoksiinit

• Mitä hometoksiinit ovat? • Mitä ne tekevät? • Mitä avuksi? Hometoksiinit /mykotoksiinit/ homemyrkyt ovat näkymättömiä, mauttomia ja hajuttomia homekasvustossa muodostuneita myrkkyjä. Hometoksiineja

Kilpahevosen ruokinta

Hyvät urheilusuoritukset perustuvat oikeaan harjoitteluun, hyvään valmentautumiseen ja huolelliseen valmistautumiseen. Hevosen ruokinnalla on osansa onnistumiseen. Saattaa olla, että voittoa ei

Rehuteknologiat hevosen parhaaksi

Hevoset ovat alttiina erilaisille rasituksille, jotka voivat heikentää niiden vastustuskykyä. Nykyään kiinnitämme entistä enemmän huomiota vastustuskyvyn ylläpitämiseen ruokinnallisin keinoin. Speedex

Lisätietoja Speedex No Grain – rehusta

Viime vuoden lopussa lanseerasimme uuden Speedex No Grain -rehun ja siitä on nopeasti tullut suosittu! Speedex No Grain on viljaton täydennysrehu, jossa on matala tärkkelys- ja sokeripitoisuus