Hyppää pääsisältöön

Kilpahevoselle kilparehu ja harrastehevoselle harrasterehu?

Hevosrehujen valtava valikoima tekee hevoselle oikean rehun valinnan vaikeaksi.  Mistä päästä tulisi aloittaa?  Tarvitseeko hevoseni kilparehun?  Pitäisikö valita Basic, Sport vai kenties jopa Champion rehu?

Mikä on ero kilpahevosen (lue kilpaileva ravuri, kenttäkilpailuhevonen, määrätietoisesti valmennettava hevonen) ja harrastehevosen (lue leppoisa maastoilu, tunti liikuntaa, 50 cm esterata, helppo C ohjelma) ruokinnassa?

Aloitetaan yhtäläisyyksistä: kaikilla hevosilla on ruoansulatusjärjestelmä joka vaatii karkearehua laidunruohon, heinän, säilöheinän, säilörehun tai muun kuitupitoisen rehun muodossa toimiakseen häiriöittä.  Kaikki hevoset tarvitsevat samoja ravintoaineita:  energiaa hiilihydraattien ja rasvan muodossa sekä valkuaisaineita (proteiinia), vitamiineja ja kivennäisaineita.  Ravintoaineiden määrät ja keskinäiset suhteet voivat vaihdella riippuen siitä mihin kategoriaan hevonen kuuluu ja miten raskasta työtä se tekee.

Valmennettavat ja kilpailevat hevoset tekevät enemmän työtä ja liikkuvat intensiivisemmin kuin harrastuskäytössä olevat hevoset.  Niinpä kilpahevonen tarvitsee enemmän energiaa kuin samankokoinen harrastehevonen. Saadakseen työtä vastaavan määrän energiaa, on kilpahevoselle  joko annettava suurempi määrä rehua tai rehua, jossa on suurempi energiasisältö.  Usein  sille annetaan sekä että.

Kuinka paljon energiaa hevonen sitten tarvitsee?  On olemassa ruokintasuosituksia, jotka antavat suuntaviivat eri hevoskategorioiden  ravintoaineiden tarpeelle.
Suomessa Luke on julkaissut ruokintasuositukset, jotka löytyvät
täältä.
Kuten useimmat kansalliset suositukset Euroopan  eri maissa, nekin perustuvat pitkälti amerikkalaisiin  National Research Council (NRC)-suosituksiin.

Normaalikokoinen lämminverihevonen tarvitsee päivittäin levossa 70 MJ,  kevyessä työssä 80 MJ ja kovassa valmennuksessa yli 100 MJ muuntokelpoista energiaa.  Energiantarve siis nousee merkittävästi vasta kovassa työssä, kuten ravi- tai laukkavalmennuksessa.  Työn määrää on helppo yliarvioida ja siksi yliruokkia hevosta. Sykemittarin avulla voidaan seurata työn intesiteettiä ja siten energiankulutusta.  Hevosen leposyke on noin 30 lyöntiä minuutissa ja maksimisyke 220-240 lyöntiä minuutissa.  Kevyessä työssä syke on  80 lyöntiä/min,  kohtalaisessa työssä  90-100 lyöntiä/min ja raskaassa työssä 110-150 lyöntiä/min keskimäärin koko työsuorituksen ajalta. Sykkeen ollessa 150 lyöntiä minuutissa on energiankulutus noin 9 MJ/h.

Ruotsissa tehdyissä tutkimuksissa on toistuvasti osoitettu kilpahevosten pystyvän suorittamaan pelkällä karkearehuruokinnalla.  Tällöin karkearehun on tietenkin oltava hyvää sekä hygieniseltä että ravitsemukselliselta laadultaan.  Karkearehu muodostaa kaikkien hevosten ruokinnan perustan, mutta etenkin kilpahevosten ruokinnassa on tärkeä tietää sen ravintoainesisältö.  Rehuanalyysitiedot pitäisi olla saatavilla ja niitä  tulisi sekä ymmärtää että hyödyntää. (Ks aikaisempi Speedex blogi karkearehun analyysistä)

Kun karkearehun sisältö - ja mahdolliset puutteet - tiedetään,  samoin kuin se kuinka paljon hevonen sitä päivässä syö, voidaan ryhtyä valitsemaan täydennysrehuja.  Moni haluaa rehusäkissä lukevan ”Kilparehu”,  tutkimatta sen sisältöä lähemmin.  Kannattaa kuitenkin tarkistaa ainakin MJ/kg ja se mistä raaka-aineista energiasisältö koostuu. Nopea katsaus Hevostietokeskuksen vuonna 2016 tekemään vertailuun osoittaa että perus- ja kilparehujen välinen ero ei aina ollut kovin suuri.
Lue vertailu

Täydennysrehut koostuvat perinteisesti pääosin viljasta ja sisältävät näin ollen paljon tärkkelystä. Ne voivat myös sisältää runsaasti rasvaa tai olla kuitupitoisista raaka-aineista koostuvia.  Monet täydennysrehut sisältävät kaikkien näiden eri energianlähteiden yhdistelmiä. Kilpahevosia voi ruokkia kaikilla näillä rehutyypeillä.   Ratkaisevaa on karkearehun laatu ja hevosen tarpeet.

Speedexin rehuvalikoima on tarkoituksellisesti suppea, mutta sisältää neljä hyvää vaihtoehtoa, joilla täyttää kilpahevosen energiantarve karkearehun ohella:

  • Speedex Complete ja Speedex Grow ovat perinteisiä ‘väkirehuja’ joiden monipuoliseen koostumukseen sisältyy viljaa (ohraa tai kauraa) ja siten tärkkelystä. Tärkkelys on nopein lihasten energiavarastojen täydentäjä.  Lihasten glykogeenia onkin aikaisemmin kutsuttu eläintärkkelykseksi.
  • Speedex Royal yhdessä kauran kanssa muodostaa energiapitoisen väkirehuseoksen joka vastaa Speedex Growia.
  • Speedex Easy on vaihtoehto jossa on alhainen tärkkelys- ja sokeripitoisuus. Näin ollen myös sen energiapitoisuus on alhaisempi. Tarvittaessa sitä voidaan täydentää antamalla 1-3 dl rypsiöljyä.

Kaikissa Speedex rehuseoksissa on tasapainotettu ravintosisältö,  joten suuremman rehuannoksen myötä hevonen saa myös enemmän valkuaista, vitamiineja ja kivennäisiä. Jos päivittäinen rehuannos jää alle neljän litran (4l = noin 2,6 kg) tarvitaan lisäksi Speedex Mineralia, josta hevonen saa sekä vitamiineja että kivennäis- ja hivenaineita.  Jos karkearehun valkuaispitoisuus rehuanalyysin mukaan on alhainen, tarvitaan valkuaistäydennystä esim. Speedex Futuren muodossa.  Mikäli ruokintaa täydennetään rypsiöljyllä, suositellaan E-vitamiinilisää.

Tärkeintä kaikkien hevosten ruokinnassa on sopeuttaa ruokinta hevosen fysiologisiin tarpeisiin. Kilpahevosten kohdalla on lisäksi tärkeä huolehtia ruokinnan järjestämisestä  kuljetusten yhteydessä,  kilpailupaikalla sekä ennen että jälkeen kilpailun.  Tämä on huomattavasti tärkeämpää kuin että rehupussin kyljessä lukee ”Kilparehu”.

Lue lisää

Pippi & Speedex Flex&Go

Kouluratsastaja Sophia Backlund-Malakouti kertoo kokemuksistaan Speedex Flex&Go -tuotteesta. "Pippi alkoi syödä Speedex Flex&Go -tuotetta joulukuun 2023 lopussa ja jo kuukauden jälkeen huomasin ison

Tamman ja varsan ruokinta

-Tulevan varsan terveyteen ja kasvuun voidaan vaikuttaa jo tamman ruokinnan kautta. Hyvä kivennäisruokinta on heinän lisäksi aina ruokinnan pohja. Kivennäiset ovat pieniä välttämättömiä

Hevoset ja mahahaava

Nykyään puhutaan aika usein hevosten mahahaavasta ja mahahaavalla tarkoitetaan tällöin mahalaukussa esiintyviä haavaumia. Jos epäillään, että hevosella on mahahaavaa, on hyvä käydä kaikki hevosen

Hometoksiinit

• Mitä hometoksiinit ovat? • Mitä ne tekevät? • Mitä avuksi? Hometoksiinit /mykotoksiinit/ homemyrkyt ovat näkymättömiä, mauttomia ja hajuttomia homekasvustossa muodostuneita myrkkyjä. Hometoksiineja

Kilpahevosen ruokinta

Hyvät urheilusuoritukset perustuvat oikeaan harjoitteluun, hyvään valmentautumiseen ja huolelliseen valmistautumiseen. Hevosen ruokinnalla on osansa onnistumiseen. Saattaa olla, että voittoa ei