10 yleistä virhettä hevosten ruokinnassa

10 yleistä virhettä hevosten ruokinnassa

1. Liian vähän karkearehua!
Tärkein perusasia hevosten ruokinnassa on varmistaa karkearehun riittävä saanti. Karkearehu on välttämätön mahalaukun terveydelle, sillä se auttaa vähentämään haavaumien syntyä.  Lisäksi se on täysin välttämätön umpi- ja paksusuolen toiminnalle. Jos haluat estää hevostasi ahmimasta karkearehuaan, voit harkita tiheän heinäverkon käyttöä tallissa tai kuonokoppaa laitumella hidastamaan syöntiä. Riittämättömällä karkearehun saannilla on yhteys käyttäytymishäiriöihin.

2. Äkilliset ruokinnanmuutokset!
Hevonen on riippuvainen paksusuolen mikrobien toiminnasta. Tämä vuorostaan tarkoittaa sitä että suoliston terveys ja rehunsulatuksen tehokkuus ovat riippuvaisia mikrobeista. Äkilliset ruokinnanmuutokset voivat johtaa häiriöihin paksusuolen toiminnassa. Pahimmassa tapauksessa seuraukset voivat olla vakavia, kuten esim. ähky. Tämän vuoksi on tärkeä, että muutokset rehuissa ja ruokinnassa tehdään vähitellen. Jos esimerkiksi heinäerä on loppumassa, varmista että uusi heinäerä toimitetaan hyvissä ajoin, niin että voit asteittain lisätä uutta heinää vanhan sekaan. Näin heinä saadaan vaihdettua uuteen noin 7-10 päivän kuluttua. Tämä vähentää suolisto-ongelmia huomattavasti.

3. Liian harvoin ja liian paljon!
Yleisohje kuuluu: ”ruoki vähän ja usein”. Tähän on hyvä syy. Vatsahaavan ja suolistohäiriöiden riski on sitä suurempi mitä harvemmin ja mitä suuremmilla annoksilla ruokitaan.

4. Huonolaatuinen karkearehu
Hevonen, jolla on hyvä rehukäyttökyky, pärjää ravintopitoisuudeltaan heikompilaatuisilla karkearehuilla. Tällaiselle hevoselle voi hyvin antaa karkearehua jonka energiapitoisuus on alhainen. Tärkeää on kuitenkin että karkearehun hygieeninen laatu on hyvä. Homeet, hiivat ja bakteerit, joita löytyy huonosti korjatusta ja varastoidusta karkearehusta, voivat aiheuttaa sekä hengityselin- että suolisto-ongelmia.

5. Pelkkä väkirehun syöttäminen!
Hyvän suolistoterveyden ylläpitämiseksi tulisi aina antaa sekä karkearehua että väkirehua samalla ruokintakerralla.

6. Pelkkään suolakiveen luottaminen
Neljässä eri tieteellisessä tutkimuksessa on osoitettu, että hevoset eivät osaa säännöstellä suolan syöntiään, vaikka niillä on suolakivi vapaasti saatavilla. Hevoset joko eivät käytä niitä ollenkaan tai käyttävät niitä liika.  Näin olleen suolan saanti on joko liiallista tai liian vähäistä.

7. Ruokkiminen juuri ennen rasitusta
Optimaalista on ruokkia vähintään 4 tuntia ennen rasitusta. Mikäli hevosta rasitetaan liian pian ruokinnan jälkeen, aiheuttaa se hevoselle epämukavan olon jolloin siitä tulee työntekoon haluton.

8. Puutteet hevosten kivennäis-ruokinnassa
Hevosten rehuissa on niukasti natriumia ja runsaasti kaliumia. Siksi hevoset tarvitsevat suolapitoisen kivennäistäydennyksen päivittäin, myös levossa olleessaan. Rasituksessa hevoset erittävät kivennäisaineita (elektrolyyttejä) virtsassa, lannassa ja hiessä enemmän kuin levossa. Jos elektrolyyttejä ei korvata, johtaa tämä viikkojen tai kuukausien kuluessa puutoksiin ja epätasapainoon. Se saattaa näkyä suorituksen heikentymisenä tai mahdollisesti jopa vakavina häiriöinä, kuten lannehalvauksena.

9. Elektrolyyttien/kivennäisaineiden antaminen satunnaisesti
Elektrolyyttien lisäämisestä rehuun päivä paria ennen kilpailua tai kilpailupaikalla ei ole hyötyä. Tällä ei korvata viikkojen tai kuukausien aikana syntynyttä puutosta, vaan pikemminkin saadaan hevonen syömättömäksi tai suolisto sekaisin. Päivittäin säännöllisesti annettuna ehkäistään puutosta ja epätasapainoa. Hevosten munuaiset säännöstelevät kivennäisaineiden saantia pidättämällä tarpeelliset suolat elimistössä ja erittämällä ylimäärän virtsaan.

10. Väkirehun lisääminen kilpailupäivänä
Joskus hevoselle halutaan antaa ylimääräinen väkirehuannos ennen kovaa treeniä tai kilpailua. Tästä ei ole hyötyä, koska energia jonka hevonen käyttää on joko edellisinä päivinä varastoitu lihaksiin tai tulee jo paksusuolessa olevan karkearehun hajotuksesta. Tavanomaista suuremman väkirehuannoksen antamista tulee välttää, koska se lisää lannehalvauksen ja ähkyn riskiä.


Dr David Marlin

Piilevä uhka hevosen terveydelle

Mykotoksiinit eli homemyrkyt voivat olla syy moniin erilaisiin ongelmiin, joita näemme hevosilla nykyään. Näitä ovat esimerkiksi huonontunut...

Speedex-rehuille jälleen uusi jälleenmyyjä Ruotsissa - Råna lantbruk, Njurunda, Västerbotten

Råna lantbruk – maatilamyymälä ja palava kiinnostus hevosiin

Njurundassa, Sundsvallin eteläpuolella sijaitsee Råna lantbruk, Thom ja Jessica...

Speedex-rehut ovat saatavilla myös Ruotsissa!

Susanne oman kasvattinsa Versace L kanssa, syntynyt 2020, SWB, i. Gammelenggårds Zappa .

Speedex-rehut ovat olleet saatavilla Ruotsissa...

Terve suolisto ja hyvä vastustuskyky varsasta kilpahevoseksi

Bio-Mos on luonnollinen rehuaine, joka koostuu oligosakkariideista, jotka on saatu erityisesti valikoidusta hiivakannasta. Bio-Mos estää...

Speedexin voimalla huippusuorituksiin valjakkoajossa

Kirjoitettu

Leena Vähä-Erkkilä, V-Equus Driving Team

Valjakkoajo on monipuolinen ja suorituskykyä vaativa laji, jossa hevosen laadukkaalla ja tarkoituksenmukaisella ruokinnalla ja lisäravinteilla on...

Kantavan tamman ja varsan ruokinta

Kirjoitettu

Ulla Tennberg

Terveen ja hyvin kehittyneen varsan toivossa on kantavan tamman ruokintaan panostettava. Yleisimmät ruokintavirheet ovat yliruokinta tiineyden...

Hiiva hevosrehussa

Kirjoitettu

Ulla Tennberg, agronom

Rehuhiivaa, oluthiivaa tai panimohiivaa on pitkään käytetty hevosten terveysrehuna. Sitä mukaa kun hevosrehuvalikoima on laajentunut, on tarjolla...

Aktiivisessa treenissä olevan islanninhevosen ruokinnasta á la 5G Horses

Kirjoitettu

Anita Kaakkola

5G Horses -tiimiin kuuluu vajaat 10 nuorta ratsastajaa, joiden tavoite on kehittyä ja menestyä kansallisella tasolla. Useampi nuorista on...

Kenttäratsastaja Eirin Losvik antaa vinkkejä talvikauteen

Miten ratsastuksessa voidaan parhaiten hyödyntää talven vaihtelevia kelejä? Lue Eirinin vinkit!

Eirin Losvik on maajoukkueratsastaja...

Speedy muistuttaa ruokinnan tärkeistä perussäännöistä

Kaikki ruokinnanmuutokset tulee tehdä vähitellen

Hevosen ruoansulatus on suurelta osin paksusuolen mikrobien toiminnan varassa. Tämä puolestaan...

Sivut