Hyppää pääsisältöön

Karkearehun laatu - mitä rehuanalyysi kertoo?

Karkearehu on hevosen ruokinnan perusta. Viimeistään nyt, helmikuun lopulla, oman karkearehun energiapitoisuus on selvinnyt myös niille, joilla ei ole analyysiä. Omin silmin on havaittavissa ovatko hevoset laihtuneet vai lihoneet.

Hevosen painontarkkailu
Hevosen lihavuuskuntoa on syytä seurata säännöllisesti, niin että rehumäärät voidaan ajoissa tarkistaa. Energian tarve kasvaa kovilla pakkasilla ja työmäärän lisääntyessä. Toisaalta liikakiloja kertyy helposti ja huomaamatta.
Silmä ei aina kerro koko totuutta, joten mittanauha on hyvä ottaa avuksi, esimerkiksi näin: https://hevostietokeskus.fi/uploads/files/OHJE_A_Hevosen_elopainon_maaritys.pdf

Karkearehu on hevosen tärkein ravinnonlähde
Hevosen tulisi saada mahdollisimman suuri osa tarvitsemistaan ravintoaineista karkearehusta.  Kaksi peräkkäistä poikkeuksellista kesää - hyvin sateinen ja äärimmäisen kuiva - ovat molemmat vaikuttaneet karkearehun ravitsemukselliseen laatuun. Varsinkin valkuais- ja kivennäispitoisuudet ovat olleet normaalista poikkeavia ja lisäksi paikallinen vaihtelu on ollut huomattavaa.  Energianpuutteen havaitsee hevosesta melko nopeasti, kun taas kivennäispuutoksen ilmeneminen kestää paljon kauemmin. Valkuaisvajeessakin hevonen sinnittelee melko kauan hajoittamalla lihaskudostaan.  Menetetyn lihaksiston uudelleenrakentaminen on vaikeampaa siinä vaiheessa kun hevonen jo on lihasköyhä ja sen ylälinja kulmikas. Täysikasvuiset ja joutilaat tai kevyessä työssä olevat hevoset kestävät puutoksia melko pitkään. Sitävastoin kantavien tammojen ja kasvavien hevosten kohdalla valkuaisenpuutos ja riittämättön kivennäisten saanti voi nopeasti saada vakavia seuraamuksia.

Rehuanalyysistä suuri apu
Se jolla on analyysi käytettävissään välttyy arvuuttelulta.

  • Analyysiarvot ilmoitetaan kuiva-aineesta (ka). Kuivaheinässä on tyypillisesti 86 % ka, kun taas säilöheinän/heinäsäilörehun ka yleensä vaihtelee 40-60 %. Vesi- eli kosteuspitoisuus voi vaihdella suuresti, joten se jätetään laskuista.  Energiapitoisuus kilossa ilmakuivaa rehua on siis alhaisempi kuin kilossa kuiva-ainetta, sillä rehun sisältämä vesi alentaa ravintosisältöä.
  • Energia ilmoitetaan megajouleina, MJ, per kg ka.  Noin 8 MJ/kg ka on sopiva kevyttä työtä tekeville hevosille. Valmennuksessa olevat hevoset ja siitostammat tarvitsevat yli  9-10 MJ per kg ka.
  • D-arvo ilmoittaa rehun sulavuuden. Sen tulisi olla yli 600.  Korkea luku = korkea, hyvä sulavuus. D-arvo seuraa energia-arvoa. Jos arvo on kovin alhainen, kannattaa olla varuillaan mahdollisen ummetusähkyn suhteen.
  • Valkuainen ilmoitetaan raakavalkuaisena ja sulavana raakavalkuaisena (srv). Jälkimmäinen arvo on laskelma siitä, kuinka suuren osuuden rehun valkuaisesta hevonen pystyy käyttämään.  Arvot alle  70 g srv/kg ka antavat aiheen täydentää ruokintaa valkuaisrehulla. Normaalipitoisuus on  90-100 g srv/kg ka. Tiineyden lopulla ja imetyskaudella tammat tarvitsevat enemmän valkuaista, kuten myös  nuoret, kasvavat hevoset.
  • Tuhka tai hehkutusjäännös ilmaisee kivennäisaineiden kokonaismäärän. Jos arvo on alhainen, alle 75 g/ kg ka, on syytä olettaa että myös kalsiumin, fosforin, magnesiumin ja muiden kivennäis- ja hivenaineiden pitoisuus on alhainen.  Hyvä kivennäisrehuseos on ensimmäinen ja tärkein täydennysrehu, jonka hevosesi tarvitsee.
  • Entäs se sokeri?  ”Terveelle hevoselle sokeri ei ole ongelma” sanovat ruotsalaiset karkearehuun perehtyneet tutkijat. Sokeri nostaa energipitoisuutta ja parantaa maittavuutta. Ongelmahevosille (kaviokuumeherkät, ’metaboliset’ (EMS), insuliiniresistentit, Cushing jne) voidaan sokeripitoisuutta alentaa liuottamalla karkearehua. Tällöin on huomioitava että myös muita ravintoaineita, kuten kivennäisiä ja valkuaista, häviää.  Rehua liuotettaessa on erityisen tärkeä ylläpitää hyvää rehuhygieniaa, sillä bakteerit lisääntyvät märässä rehussa nopeasti.

Miten karkearehua voi täydentää?

  • kaikki hevoset tarvitsevat hyvää, monipuolista kivennäistäydennystä, esim.  Speedex Mineralin muodossa. Päiväannos riippuu mm muista hevosen syömistä rehuista. 
  • täydennysrehua, kuten Speedex Complete tai Speedex Grow, annetaan jos hevonen tarvitsee enemmän energiaa kuin mitä se pystyy karkearehustaan ottamaan. Molemmissa Speedex-rehuseoksissa on on monipuolinen koostumus, joka soveltuu sekä kilpa- että harrastehevosille. Rehuannoksen suuruus ratkaisee!
  • Speedex Futuren kaltaista valkuaisrehuseosta tarvitaan jos karkearehun valkuaispitoisuus on alhainen ja/tai hevonen kuuluu ryhmään, jonka valkuaisen tarve on suuri (siitoshevoset, kasvavat hevoset, lihasmassaa kehittävät hevoset).

Lue lisää

Tamman ja varsan ruokinta

-Tulevan varsan terveyteen ja kasvuun voidaan vaikuttaa jo tamman ruokinnan kautta. Hyvä kivennäisruokinta on heinän lisäksi aina ruokinnan pohja. Kivennäiset ovat pieniä välttämättömiä

Hevoset ja mahahaava

Nykyään puhutaan aika usein hevosten mahahaavasta ja mahahaavalla tarkoitetaan tällöin mahalaukussa esiintyviä haavaumia. Jos epäillään, että hevosella on mahahaavaa, on hyvä käydä kaikki hevosen

Hometoksiinit

• Mitä hometoksiinit ovat? • Mitä ne tekevät? • Mitä avuksi? Hometoksiinit /mykotoksiinit/ homemyrkyt ovat näkymättömiä, mauttomia ja hajuttomia homekasvustossa muodostuneita myrkkyjä. Hometoksiineja

Kilpahevosen ruokinta

Hyvät urheilusuoritukset perustuvat oikeaan harjoitteluun, hyvään valmentautumiseen ja huolelliseen valmistautumiseen. Hevosen ruokinnalla on osansa onnistumiseen. Saattaa olla, että voittoa ei

Rehuteknologiat hevosen parhaaksi

Hevoset ovat alttiina erilaisille rasituksille, jotka voivat heikentää niiden vastustuskykyä. Nykyään kiinnitämme entistä enemmän huomiota vastustuskyvyn ylläpitämiseen ruokinnallisin keinoin. Speedex