Kolhydrater och hästens utfodring

Kolhydrater och hästens utfodring

Kolhydrater är kemiskt av kol, väte och syre sammansatta organiska föreningar.  De bildas genom växternas fotosyntes.  Kolhydrater är förutom fett de viktigaste energikällorna för hästar och människor.

Hästarnas foder innehåller kolhydrater som indelas enligt följande:

  • Lättlösliga kolhydrater - socker och stärkelse
  • Strukturella kolhydrater, som bygger upp växtcellväggen - fiber, dvs cellulosa, hemicellulosa och lignin

Socker och stärkelse spjälks med hjälp av enzymer i hästens tunntarm, medan fiber bryts ner genom mikrobjäsning i tjocktarmen.  Lignin är osmältbart.

Växter lagrar kolhydrater i form av stärkelse. Spannmålskärnor innehåller rikligt med stärkelse. Därför används kärnorna av människor som föda och som foder till husdjur.  Vi äter havregrynsgröt och hästar utfodras med havre.

Många har numera övergått till ’havrefritt’ eller ’lågstärkelse’.  Det är utfodring där mängden stärkelse och socker begränsas.  Orsaken är de problem som kan uppstå vid överutfodring med stärkelse: hästen blir ’het’, hästen får matsmältningsproblem eller den blir fet.  Fetma orsakar liknande problem hos hästar som hos människor:  insulinresistens (diabetes) eller metaboliskt syndrom, som ofta åtföljs av olika slag av muskelproblem och fång.  Vid utfodring av drabbade hästar är det skäl att undvika socker och stärkelse.

En frisk häst som utfodras enligt sitt energibehov tål både stärkelse och socker. Sockret glukos är centralt i ämnesomsättningen, bland annat eftersom hjärnan endast kan använda glukos som energi.  Medan kolhydrater lagras i växterna i form av stärkelse, lagrar musklerna energi i form av glykogen, som tidigare kallades djurstärkelse. Om foderstaten håller låg stärkelsehalt töms musklernas glykogenreserver snabbt och fylls på långsamt.  Det påverkar prestationsförmågan.

Med förnuftig utfodring, där fodermängderna och givorna är rätt uträknade, finns det ingen anledning att undvika havre eller stärkelse, eller att vara rädd för grovfodrets sockerhalt.