Katse tulevaisuuteen - varsomiskausi lähestyy

Katse tulevaisuuteen - varsomiskausi lähestyy

Nyt on aika tarkistaa kantavan tamman ruokinta. Tamman ravinnontarve lisääntyy kolmen viimeisen tiineyskuukauden aikana, jolloin syntyvän varsan kasvu on voimakkainta.

  • Tamman tulee saada rehuistaan riittävästi energiaa varsan kasvulle.  Muutoin tamma ottaa energiaa kudosvarastoistaan ja laihtuu.  Koska kasvava varsa vie yhä enemmän tilaa vatsaontelosta, on varmistettava, että tamma pystyy syömään tarvitsemansa määrän rehua.   Seuraa tamman lihavuuskuntoa viikottain ja säännöstele ruokintaa sen mukaan.  Liikalihavuus vaikeuttaa varsomista, joten yliruokintaa on syytä varoa myös tiineyden lopulla.  Varsomisen jälkeen tamman energiantarve kasvaa maidontuotannon noustessa. Tällöin  on varottava sen liiallista laihtumista.
  • Tamman valkuaisentarve kasvaa huomattavasti tiineyden loppua kohti.  Valkuaista tarvitaan syntyvän varsan kudosten rakentamiseen.  Varsinkin jos syötetty karkearehua on valkuaisköyhää, on rehuvalioon lisättävä runsaasti hyvälaatuista valkuaista sisältävää täydennysrehua.
  • Kantavan tamman on saatava riittävästi kivennäisaineita!  Varsan luustoon tarvittavan kalsiumin ja fosforin lisäksi tarvitaan magnesiumia, natriumia (suolaa) ja kaikkia tärkeitä hivenaineita.

Speedex Grow, Speedex Complete tai Speedex Royal + kaura sisältävät tamman tarvitsemaa energiaa.  Annostele tamman koon ja karkearehun ravintosisällön mukaan.

Speedex Future on monipuolinen valkuaistäydennysrehu, jossa 25 % sulavaa raaka-valkuaista (srv). Kilossa (1,5 litrassa) Speedex Futurea on lähes puolet kantavan tamman valkuaisen päivätarpeesta. 1kg Speedex Futurea = 250 g srv.  Kantava tamma, 550 kg, viim. 90 vrk, tarve = 550 g srv.  Annostele muiden rehujen valkuaispitoisuuden mukaan.

Speedex Mineral sisältää kaikkia tamman tarvitsemia kivennäisiä, hivenaineita ja vitamiineja. Valmistuksessa on käytetty orgaanista SEL-PLEX® seleeniä sekä BIOPLEX® hivenainekelaatteja joiden on osoitettu imeytyvän erittäin tehokkaasti. Annostele 3-5 dl/pv, riippuen muiden rehujen sisällöstä.

Kaikki Speedex-rehut sisältävät suoliston toimintaa ja tamman vastustuskykyä tukevia Alltech-rehuteknologioita.  Mukana on myös MYCOSORB A+® joka vähentää mahdollisten homemyrkkyjen haittavaikutuksia.