Hiilihydraatit hevosten ruokinnassa

Hiilihydraatit hevosten ruokinnassa

Hiilihydraatit ovat kemiallisesti hiilestä, vedystä ja hapesta koostuvia orgaanisia yhdisteitä. Niitä muodostuu kasvien fotosynteesin eli yhteyttämisen tuloksena.  Hiilihydraatit ovat rasvan ohella hevosten ja ihmisten ravinnon tärkeimmät energian lähteet.

Hevosten rehujen sisältämät hiilihydraatit voidaan jaotella seuraavasti:

  • Helppoliukoiset hiilihydraatit - sokerit ja tärkkelys
  • Solunseinämähiilihydraatit - kuidut eli selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini

Sokerit ja tärkkelys sulatetaan entsyymien toimesta hevosen ohutsuolessa, kun taas kuidut hajoitetaan mikrobikäymisen avulla hevosen umpi-paksusuolessa. Ligniini on sulamatonta.

Kasvit varastoivat hiilihydraatteja tärkkelyksen muodossa. Viljojen jyvät sisältävät runsaasti tärkkelystä, miksi niitä käytetään niin eläinten kuin ihmisten ravintona.  Me syömme kaurapuuroa ja syötämme hevosille kauraa.

Moni on kuitenkin siirtynyt kaurattomaan tai ’vähähiilihydraattiseen’ eli niukasti tärkkelystä ja sokeria sisältävään ruokintaan.  Syynä ovat tärkkelyksen yliruokinnasta johtuvat ongelmat: hevoset ’kuumenevat’, hevoset saavat ruoansulatusongelmia ja ne lihovat.  Liikalihavuus aiheuttaa hevosille samantyyppisiä ongelmia kuin ihmisille, eli insuliiniresistenssiä (diabetes) ja metabolisen oireyhtymän. Erilaiset lihasongelmat ja kaviokuume seuraavat mukana.  Tällaisten hevosten hevosten ruokinnassa on syytä välttää sekä tärkkelystä että sokereita.

Terve hevonen, joka saa rehuista tarvettaan vastaavan määrän energiaa, kestää sekä tärkkelystä että sokeria.  Sokereista glukoosi on aineenvaihdunnan keskeinen yhdiste ja mm ainoa aivojen käyttämä energia. Siinä missä kasvit varastoivat hiilihydraatteja tärkkelyksenä, lihakset varastoivat energiaa glykogeenin eli eläintärkkelyksen muodossa.  Niukasti tärkkelystä sisältävällä ruokinnalla lihasten glykogeenivarastot tyhjenevät nopeasti ja palautuvat hitaasti.  Tällä on vaikutusta suorituskykyyn.

Järkevällä ruokinnalla, jossa sekä sekä rehujen määrät että kerta-annokset ovat oikein mitoitettuja, ei ole syytä karsastaa kauraa tai tärkkelystä eikä pelätä heinän sokeripitoisuutta.